Spreken zonder Stress: 5 tips

Spreken voor een publiek is voor de meeste mensen ter wereld stresserend. Dat is normaal, want je verkeert in een onnatuurlijke situatie. Mensen zijn immers gemeenschapsdieren en als wij tegenover een groep staan, krijgen we snel het gevoel dat we buiten de groep vallen. Een stapje verder maar, vind je de blik van al die anderen op jou bijzonder stresserend. In dit artikel geven we je 5 tips mee zodat je die stress kan omzetten in energie.

omg_face_emoji_large

Spreekstress tip 1: Geniet van speakers honeymoon!

De stress bij het spreken is universeel. Slechts 5% van alle mensen ter wereld heeft er geen last van. Maar dat is dezelfde 5% die ook geen empathisch vermogen hebben. Ze staan er nooit bij stil wat anderen over hun denken. De rest van de mensheid, ook de meest doorwinterde performers of acteurs, zijn zeer nerveus bij de gedachte dat ze aangestaard worden door een publiek. Het grote voordeel daarvan is: iedereen bewondert ook meteen de mensen die het wel aandurven om het woord te nemen voor een publiek. Dat fenomeen is zelfs wetenschappelijk onderzocht en wordt de “speakers honeymoon” genoemd. De eerste 5 à 7 minuten van je spreekmoment geeft het publiek je ongelimiteerd krediet omdat jij iets doet wat zij ook niet durven!

 

Spreekstress tip 2: Maak contact met je publiek

Mensen komen naar een uiteenzetting luisteren om iets bij te leren over zichzelf. De kracht van een goede spreker is dat hij meteen duidelijk maakt dat hij niet daar is om anderen te overtuigen of te manipuleren, maar dat hij/zij hen duidelijk maakt dat het over hen gaat en niet over goede argumenten, mooie aparatuur, of hoge verkoopcijfers. Je bent nooit alleen in een zaal. Maak dus vanaf de eerste ogenblikken contact met je publiek. Je kan dat doen door vragen te stellen, of door een kort spelletje te spelen. Echte topsprekers gaan vooraf altijd nog even een babbeltje doen met een aantal aanwezigen en durven op basis van wat ze te horen krijgen hun verhaal nog aanpassen zodat het beter aansluit bij wat het publiek verwacht te horen.what-the-audience-sees

Spreekstress tip 3: Laat je ego/status thuis

Het publiek houdt van herkenbaarheid. Ze willen iemand zien in wie zij zichzelf herkennen. Opkomen en zwaaien met je titels, diploma’s, status of verdiensten, stoot het publiek van je af. Autoriteitsargumenten werken niet meer in 2017. Sprekers die erg vasthouden aan hun ego of status riskeren zichzelf ook nog eens veel nerveuzer te maken. Ze kunnen het zich immers niet veroorloven om fouten te maken of zwak over te komen. Want: “wat zullen de mensen dan niet denken van mij?” Dat is een contraproductieve houding. Het belang van je boodschap voor het publiek gaat boven het belang van je ego! Toon het publiek dat je een mens bent, die soms fouten maakt, net zoals zij.

Spreekstress tip 4: Maak het vooraf rustig

Het is altijd goed om voor jij aan de beurt bent, even een rustige plek op te zoeken. Wacht eens? Is dat niet in tegenspraak met tip 2? Nee hoor! Het gaat erom dat je het de laatste 5 minuten voor het aan jou is, even stil kan maken in je hoofd. Zorg dat je ergens in een ruimte alleen kan zitten. Desnoods trek je je even terug op het toilet. Overloop nog even de grote lijnen van wat je wil zeggen en doe dan wat ademhalingsoefeningen om jezelf rustig te maken. Het stresshormoon adrenaline kan je doen dalen door goed uit te ademen. Waarom dacht je anders dat we blazen als we iets spannends gedaan hebben of fluiten als we gestresseerd zijn?

zenn-in-office

Spreekstress tip 5: Zorg dat je goed voorbereid bent.

Om spontaan over te komen, denken veel mensen dat je best je presentatie improviseert. Het tegendeel is waar. Je kan maar goed improviseren als je een presentatie tot in de puntjes beheerst. Want pas dan weet je dat je altijd terug op je poten terecht komt wanneer er iets fout loopt. En wees gerust: er loopt altijd iets fout. Er zit bijvoorbeeld op de eerste rij iemand te slapen, of je computer met je slideshow crasht, of je microfoon doet het niet meer, of er krijgt iemand een hartaanval, of ze beginnen achter jou ineens het koffiebuffet klaar te zetten met een hoop rinkelende koppen en bordjes. Geloof ons: het gebeurt allemaal en als je op zo’n moment nog moet beginnen nadenken over waar je nu weer precies zat in je lezing, dan ben je een dankbaar slachtoffer voor opkomende stress.

Wil je dit leren? Kom naar ons Bootcamp voor sprekers!

 

 

 

7 april 2017

0 responses on "Spreken zonder Stress: 5 tips"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech