Een boek schrijven is geen wandeling in het park. Het vraagt je veel tijd en moeite, nog los van de twijfel waar je onderweg mee te kampen krijgt. Waarom willen dan zoveel mensen het toch doen? Voor het geld? Voor de roem? Wij gingen het vragen aan 2 auteurs die een coachingtraject volgden bij Inspiring Speech.
“Zelfs na 4 jaar krijg ik nog altijd reacties op mijn boek”, aan het woord is Anja Pairoux die in 2014 als auteur debuteerde met “Je wist waar je aan begon”, een boek over en voor plusouders. “Het was coach Peter Perceval die me een paar jaar eerder zei dat zo’n boek echt wel nodig was. Zelf was ik daar op dat moment nog niet helemaal van overtuigd. Maar als ik kijk naar wat het werk sinds de publicatie teweeg heeft gebracht, moet ik hem gelijk geven.”
Wat is de meerwaarde van schrijfcoaching?
Wat was dan de meerwaarde van zo’n coachingtraject? “In eerste instantie leer je veel bij door het schrijfproces. Wat mezelf betreft: ik had zeker een paar duwtjes in de rug nodig om verder te blijven doen. Nadien word je ook nog eens beloond met veel erkenning door lezers en collega’s.”
Ingeborg De Groot, die begin 2018 “Flessengeluk” publiceerde, treedt Anja Pairoux bij. “Ik had eigenlijk heel veel schrik om met het verhaal rond mijn eigen alcoholverslaving naar buiten te komen en mezelf te profileren als ervaringsdeskundige. Daarom had ik in een eerste manuscript heel veel theorie verwerkt. Door de coaching van Peter durfde ik mijn verhaal een stuk persoonlijker en daardoor ook veel herkenbaarder te maken voor de lezers. En dat is precies waar lezers naar refereren als ze mij aanspreken. Ze vinden het boek heel vlot leesbaar en herkenbaar. Dat maakt me blij.”
Wat levert een boek op?
Zowel Ingeborg als Anja hadden best wel wat tijd nodig om hun verhaal op papier te krijgen. “Alles bij elkaar was ik zo’n 15 maanden bezig”, vertelt Anja. “Het was in het begin voor mij niet helemaal helder waar ik naartoe moest. Maar door de coaching kreeg het geheel een heldere structuur en ontdekte ik ook zelf de veelzijdigheid van mijn verhaal.” Ingeborg, van haar kant, had al een manuscript klaar. “Ik had 115 bladzijden geschreven, maar in de coaching
hielp Peter me een tijdslijn te maken en een verzameling losse stukken ook tot een echt verhaal te assembleren.”
Ook mét coaching, blijft het schrijven van een boek dus een werk van lange adem. Maar is het dat allemaal waard? “Voor mij zeker wel”, stelt Ingeborg De Groot. “Het boek was voor mij echt een mooi lanceerplatform als expert. Ik mocht erover gaan praten bij radio 1 en kreeg ook wat aandacht in de pers. Dat zorgde er ook voor dat mensen me daarna contacteerden voor lezingen of afspraken. In mijn praktijk krijg ik nu ook mensen over de vloer die me vaagweg kenden, maar door het boek een zetje kregen om naar me toe te stappen.”
Hoe een boek rendeert? Op lange termijn.
Ook voor Anja Pairoux is het vooral het resultaat op lange termijn dat haar verrast heeft en blij maakt. “Na 4 jaar blijft er vraag naar mijn boek. Het is ondertussen al lang niet meer verkrijgbaar in
de boekhandel, maar ik heb gelukkig zelf nog een kleine stock. De interviews en de aandacht bij de lancering van het boek, zorgden in eerste instantie voor een pak nieuwe klanten. Maar op lange termijn ben ik mede door het boek, ook wel au-sérieux genomen als expert en gebruik ik het nu ook als cursusmateriaal voor de coaches die ik zelf mee opleid als plusouderbegeleider. En op hun beurt, dragen die coaches het dan ook weer verder uit. Het werk dat ik erin gestoken heb, rendeert dus eigenlijk nog altijd. Nu we het er toch over hebben: het is wel eens tijd dat ik aan een nieuw boek begin.”
Zelf schrijver worden? Het kan!
Wil jij ook alles leren over wat jouw boek voor jou kan betekenen? Kom dan naar ons Schrijverslabo op 7/9.