Hoe maak je een unieke presentatie

Het is weer die tijd van het jaar: terugblikken en vooruitzichten worden in heel wat bedrijven geserveerd met drank, lauwe hapjes en lelijke powerpointgrafieken. Het is een dodelijke combinatie. 2 minuten nadat je hebt verteld wat je het komende jaar van je collega’s of medewerkers verwacht, zijn ze het namelijk al vergeten. Dat kan beter! Heb je er al eens aan gedacht om je presentatie zelf te tekenen? Jij kan niet tekenen, zeg je: nog beter, want anders is het te mooi!

Onlangs trainden we een klant in Visual Storytelling. Na de cursus gebruikte ze onze tips en tricks om zelf een strategische presentatie te tekenen voor een sollicitatie bij een nieuw bedrijf. Ze kreeg de job meteen! Nochtans vertrok ook zij tijdens de workshop met het idee: ik kan toch niet goed genoeg tekenen… “Niet kunnen tekenen”, is geen reden om het niet te doen!

Ik wil meer weten over deze cursus

En er zijn nog 3 goede redenen om zelf jouw presentatie te tekenen.

 

  • Tekenen maakt je presentatie origineel!

 

Presentatiesoftware zoals Powerpoint, Keynote of Prezi, geeft je veel mogelijkheden om met tekst en bestaande afbeeldingen te werken. Maar de echte variatie moet dan komen uit de manier waarop je er animaties mee maakt. En dat wordt vaak en snel knullig of overdadig. Mensen kunnen moeilijk maat houden in het verkennen van alle mogelijkheden en voor je het weet heb je een presentatie die eruitziet als een kermisattractie met al die bewegende pijltjes, letters die op en neer wippen als gedrogeerde konijnen, neervallende beelden, overvloeiers die nergens naartoe gaan. Je wordt er wellicht zeeziek van. Als je zelf afbeeldingen maakt, ben je tenminste op dat vlak al origineel en dat trekt meteen de aandacht van je publiek.

  • Tekenen maakt je presentatie concreet.

 

Als je trends, vooruitzichten, nieuwe strategieën of gewoon ideeën wil delen met een groep, is het moeilijk om abstracte begrippen zoals de waarden van je bedrijf, of modieuze termen zoals “lean management” concreet te maken. Het gevaar is dan dat iedereen er zijn eigen interpretatie aan geeft en daardoor helemaal het doel mist. Je verhaal uittekenen betekent dat je abstracte begrippen en jargon zo concreet mogelijk moet maken. Om het te kunnen tekenen moet je weergeven welke acties of gebeurtenissen eraan verbonden zijn, of moet je een begrip vertalen naar het resultaat ervan. Daardoor wordt de interpretatiemarge en daardoor de foutenmarge dus drastisch verminderd.

 

  • Tekenen is de eerste stap naar een goed verhaal

 

Het is al herhaaldelijk bewezen: van feiten, data en targets blijft amper iets hangen na een presentatie. Verhalen, daarentegen, blijven wel hangen. Sterker nog: als er een verhaal in je presentatie zit, is het niet alleen makkelijker te onthouden, het publiek kan het ook nog eens makkelijk verder vertellen. Maar een verhaal is in de eerste plaats een ketting van gebeurtenissen of acties. Een ideaal verhaal is een ketting van oorzaken en gevolgen, zo hangen de acties aan mekaar. Als je dus aan het tekenen slaat, dan kan je met je tekeningen ook een storyboard maken van oorzaken en gevolgen en zo je verhaal organisch zien groeien of juist merken waar je er nog veranderingen in hoort aan te brengen.

Inspiring Speech