Hoe krijg je meer zelfvertrouwen als spreker?

90% van de mensen die voor een publiek het woord moeten voeren, voelen zich niet op hun gemak. Hoe je dat merkt? Klamme handen, droge mond, concentratieproblemen, twijfel over hoe je eruitziet, twijfel of wat je vertelt wel interessant genoeg is, twijfel of mensen je wel zullen begrijpen. Kortom: plankenkoorts. Gelukkig kan je daar ook iets aan doen. Hier lees je de belangrijkste tips die het werken met ruim 600 sprekers in spé ons hebben opgebracht!

Zelfvertrouwen is een raar beestje. Iedereen lijkt wel iemand te kennen die overloopt van het vertrouwen, maar niemand lijkt het zelf te hebben. De logische conclusie is dan ook: niemand wordt ermee geboren. Maar waar haal je als mens dan het vertrouwen vandaan om voor een groep te gaan staan en te beweren dat je iets belangrijks te vertellen hebt? Een ding is wel zeker: je helpt jezelf niet als je denkt dat iedereen jou meteen zit te beoordelen. Integendeel! Weet daarom in de eerste plaats dat jou beoordelen wel het allerlaatste is waar een publiek mee bezig is. Waar zijn ze dan wel mee bezig?

 

Wil je hier meer over leren?

 

Zelfvertrouwentip 1:

Een publiek is niet in de eerste plaats bezig met hoe jij eruitziet, welke kleren je aanhebt of wat je met je kapsel hebt uitgestoken. Nee, ze willen in de eerste plaats iets bijleren, iets ontdekken of uitgedaagd worden. Wat jij te vertellen hebt, moet dus over hén gaan, over hun leefwereld, over hun problemen, over hun toekomst. Bij het begin van jouw verhaal moet je hen dan ook onmiddellijk duidelijk maken dat de focus in jouw verhaal bij hen ligt. Als je voor een publiek staat, draait het dus in de eerste plaats om je boodschap en wat het publiek daarmee kan en niet om hoe je eruitziet of wat mensen wel van jou zullen denken. Voor de start van een presentatie is het dus handig om een soort mantra te herhalen voor jezelf: “het gaat niet om mij, maar om de boodschap die ik te vertellen heb”.

 

Zelfvertrouwentip 2:

Zelfs mensen die op het eerste zicht enorm veel zelfzekerheid uitstralen, bekennen dat ze zich in hun diepste binnenste allerminst zeker van hun stuk voelen. Dat komt omdat zowat iedereen -en dan bedoelen we letterlijk bijna alle mensen- een zelfbeeld hebben dat veel slechter is dan wat de buitenwereld daadwerkelijk van hen heeft. 98% van de mensen vinden zichzelf lelijker, dommer, slechter, dan ze in de ogen van anderen zijn. De 2% die er geen last van heeft, zijn psychopaten zonder inlevingsvermogen. En dat slechte zelfbeeld speelt ons niet alleen parten op fysiek vlak. Heel wat geroutineerde en professionele sprekers die ik al mocht begeleiden leiden bijvoorbeeld aan het “imposter-syndrome”, of het zogenaamde “bedriegerssyndroom”. Dat wil zeggen dat ze vrezen ontmaskerd te worden omdat ze zich voordoen als expert rond een bepaald onderwerp, terwijl ze zelf het gevoel hebben dat ze er eigenlijk niet zo heel veel van weten.

Weet in elk geval dat zo goed als iedereen in jouw situatie last heeft van dezelfde gevoelens en waanideeën. Laat je er dan ook niet door van de wijs brengen. In de ogen van het publiek ben jij een stuk straffer dan in jouw eigen ogen!

 

Zelfvertrouwentip 3:

Plankenkoorts is natuurlijk ook een heel fysiek probleem: zweten, rood aanlopen, concentratieproblemen, versnelde ademhaling of kortademigheid, soms zelfs hoofdpijn, zijn allemaal symptomen die ervoor zorgen dat jij je als spreker bijzonder onzeker voelt. Nochtans zijn dat gewoon allemaal manieren van jouw lichaam om ervoor te zorgen dat al jouw zintuigen op scherp staan, zodat je een topprestatie kan neerzetten. Je hoeft plankenkoorts dus niet te verdringen, als het de kop opsteekt. Nee, ga ermee aan de slag. Het beste is om je 5’ voor het aan jou is, even af te zonderen en je lichaam tot rust te brengen door bijvoorbeeld diep in-en uit te ademen. Op die manier zorg je ervoor dat de adrenalinerush die je doet zweten of hoofdpijn geeft, een beetje kan kalmeren. Daarnaast kan je heel veel kracht putten uit de wetenschap dat een publiek in de regel en in het begin altijd bewondering heeft voor degene die het aandurft om vooraan te gaan staan en het woord te nemen, vermits ze het zelf niet zomaar durven! Je krijgt aan het begin van een lezing of presentatie sowieso altijd een paar minuten krediet van het publiek. Kwestie is van hen in die krediettijd zodanig te triggeren dat ze nieuwsgierig genoeg zijn om te blijven volgen.

Wil je trainen om dit onder de knie te krijgen? Kom dan naar ons bootcamp!

Inspiring Speech