Hoe lachen je slimmer maakt?

Lachen is gezond, maar het doet nog veel meer ook. Wanneer we lachen, leren we namelijk ook sneller én beter. Wil jij je impact als spreker, coach of lesgever vergroten? Zorg dan dat het publiek zich amuseert! Vind jij jezelf geen grappenmaker? Geen paniek: er bestaan een paar eenvoudige manieren om je gevoel voor humor aan te scherpen en te gebruiken.

Wanneer je lacht komt er een formidabel proces op gang in je brein: het lachen zelf zorgt ervoor dat al je zintuigen op scherp komen te staan. De beweging van je mondhoeken naar boven, zorgt er ook voor dat je oren letterlijk gespitst worden, dat je neus verder open komt te staan en dat je ogen groter worden! Bovendien komt er in je brein ook een aardige shot dopamine, endorfine en oxytocine vrij. Die hormonen bezorgen je een goed gevoel en zo beloont je brein jou dus voor een moment waarop je veel nieuwe signalen ontvangt. Lachen is dus een cadeautje dat de mens van de evolutie heeft meegekregen voor momenten waarop het brein nieuwe dingen ontdekt. Op die manier zijn lachen en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe brengen we mensen dan aan het lachen?

Lachtip 1: Herkenning doet lachen

Herkenning is een belangrijke trigger voor de lach. Wij zijn visuele wezens vertalen dus alles wat we horen of lezen sowieso in beelden. Wanneer we een situatie horen vertellen die we ons perfect kunnen voorstellen, omdat we ze al eens gezien hebben of omdat we ze zelf al eens hebben meegemaakt, dan werkt dat sowieso op onze lachspieren. Een goede grap, is dus een grap die we letterlijk voor ons kunnen zien. Je kan daarvoor je toevlucht nemen tot een geestige tekening of een foto die alles uitlegt, maar je kan het ook zo vertellen dat het publiek als het ware de film van het verhaal voor zich ziet. Dat laatste heeft het voordeel dat iedereen er zijn eigen decor, personages en situaties bij kan fantaseren en dat het dus makkelijker is om er zich ook in te verplaatsen.

Ik wil meer leren hierover!

Lachtip 2: Verwondering doet lachen

Als we lachen omdat we bijleren, is het kwestie om ook ruimte te maken voor dat leerproces. Dat wil niet zeggen dat je als verteller de wijsneus moet gaan uithangen. Integendeel! Humor die ons de les spelt, is al snel schoolmeesterhumor. Elk leerproces begint vanuit nieuwsgierigheid. Als verteller moet je die nieuwsgeirigheid durven prikkelen door ook zelf verwonderd te zijn over de situaties of de feiten waarover je vertelt. Dat betekent dat je je als verteller ook een beetje van de domme durft te houden, dat je met andere woorden de dingen even raar of vreemd vindt als jouw publiek. Uitlachen is dus geen goed vertrekpunt. Een goede comedian zal altijd eerst met zichzelf lachen…

 Lachtip 3: Emotie doet lachen

Lachen is een emotionele reactie. Goede onderwerpen om mee te lachen zijn dan ook meestal dingen die ons ook echt raken, ze kunnen ons ergeren, verbazen, kwaad maken, verdrietig maken, etc…. Maar om ermee te kunnen lachen moet je jouw gevoel ook durven omkeren. Je moet je dus kunnen verplaatsen in een situatie of een standpunt waarbij het je niet ergert, kwaad of verdrietig maakt, maar integendeel vrolijk stemt. Als je daarin slaagt ontdek je als vanzelf een geestige manier om erover te vertellen.

Wil je hier meer over leren? Check dan onze worshop Stand Up Comedy die vanaf 9/11/2020 in Turnhout doorgaat!

Inspiring Speech