Hoe topsprekers mensen inspireren?

Onlangs kreeg ik een klant over de vloer die wilde spreken over een heel boeiend, maar bijzonder ingewikkeld onderwerp: ecologisch ondernemen. Toen ik hem vroeg wat hij wilde leren, zei hij letterlijk: “Het is zo ontzettend belangrijk dat ondernemers gaan inzien welke rol ze te spelen hebben bij het redden van onze planeet, maar wanneer ik hen dat uitleg lijkt hun interesse gaandeweg te slinken.” Misschien herken je dat? Iedereen lijkt wel bereid naar je uitleg te luisteren, maar na een paar minuten lijkt niemand er nog met zijn/haar aandacht bij te zijn…

Wie zijn in jouw ogen echte topsprekers? Mensen die bij wijze van spreken zelfs een publiek enthousiast kunnen maken door het telefoonboek voor te lezen? Obama? Malala Jusefsai? Steve Jobs? Tony Robbins? Nelson Mandela? Dit zijn zeker en vast allemaal charismatische mensen, elk op hun manier. Maar hoe slagen ze erin om mensen te inspireren, of te raken? In deze blog geef ik je alvast drie sleutelelementen die een topspreker van een gewone spreker onderscheiden.

  • Topsprekerstip 1: Persoonlijke betrokkenheid

Eén van de vragen die ik stel in mijn cursussen is: Wat is het eerste dat je opvalt bij veel bekeken TEDX-sprekers? Ze openen altijd met een persoonlijke anecdote! Dat is niet zomaar een truukje waarmee ze hun egotrip inzetten, het heeft ook 2 bedoelingen. Topsprekers maken daarmee namelijk duidelijk waarom ze gepassioneerd zijn door een onderwerp én ze tonen ook dat ze ooit met dezelfde vragen zaten als het publiek dat voor hun neus zit. Op die manier tonen ze zichzelf als nieuwsgierige mens en nodigen ze het publiek uit om de reis mee te maken die heeft geleid tot de inzichten die ze willen delen. Je mag de kracht van zo’n uitnodiging niet onderschatten. In verhaalstructuur noemen we zoiets namelijk “de belofte van het verhaal” en als die krachtig genoeg is, verleid je het publiek letterlijk om met je mee te denken en te onderzoeken. En wie wil er niet graag verleid worden?

Wil je dit leren? Doe het online!

  • Topsprekerstip 2: Charisma is een kwestie van timing en aandacht

Vaak hoor je mensen praten over het “charisma” van een spreker. Daarmee bedoelen ze de energie die iemand uitstraalt. Maar wat betekent dat eigenlijk? Als je, zoals ik, al meer dan 30 jaar solo-acteurs regisseert, weet je dat charisma eigenlijk een trukendoos is. Vaak hoor je mensen na zo’n spreker zeggen: “Ik had de indruk dat die persoon het rechtstreeks tegen mij aan het vertellen was.” Dat komt omdat de spreker mensen aankijkt en hen ook de tijd geeft om te verwerken wat hij/zij aan het vertellen is. (Ah ja, want ik ken heus ook wel vrouwelijke topsprekers!) Een goede spreker is dus ook een goede verteller. Maar vertellen is de kunst van eenvoudigweg een verhaal doen aan een groep alsof je het vertelt tegen een goede vriend. De slechtste sprekerstip ter wereld is dan ook: “Kijk over de mensen hun hoofden heen”. Nee! Spreek hen aan, kijk hen aan, glimlach, erken hun reacties en doe er iets mee.

  • Topsprekerstip 3: Geef het publiek een herkenbaar verhaal

Deze eerste en zowat de belangrijkste les in topsprekerskwaliteiten leerde ik meer dan 30 jaar geleden toen ik als journalist eens een bezoek bracht aan Herman De Croo, de vader van onze huidige premier en toenmalig minister van PTT (post, telefoon en telegrafie). Ja, dat heette toen nog zo; dus ja ik ben zo oud al (glimlacht). Ik volgde hem voor een reportage en ’s avonds moest hij gaan spreken voor een lokale partij-afdeling. We kwamen een half uurtje voor aanvang aan en hij nam de tijd om wat te praten met de lokale organisatoren. Onderweg had hij me toevertrouwd dat zijn speech een redelijk standaard verhaal was dat hij zowat overal vertelde aan lokale partijmilitanten. Toen hij begon, sprak hij evenwel meteen de lokale organisatrice aan en citeerde een stukje uit het gesprek dat hij met haar had over een actueel probleem dat die dag in de krant stond. Letterlijk zei hij: “Rita zei me daarstraks nog….” Op die manier zette hij zich meteen op 1 lijn met de lokale organisatoren en maakte hij duidelijk dat er wat hem betrof geen onderscheid was tussen hem en zijn publiek.

Leer dit in een korte live training!

Inspiring Speech