Hoe powerpoint een superkracht wordt

Onlangs hield ik een poll op LinkedIn rond de vraag: wat bezorgt jou de meeste stress wanneer je een presentatie moet geven? Meer dan de helft van de deelnemers antwoordde: de angst dat er technisch iets fout zal lopen. Het betekent dus dat heel wat mensen afhankelijk zijn van technische hulpmiddelen voor het succes van hun presentatie. De kwaliteit van hun powerpoint en de zekerheid dat alles goed zal werken, staat daarbij op nummer 1. Maar wist je dat er een eenvoudige manier bestaat om te presenteren zonder powerpointstress?

“Ik zie het superman niet direct doen”, dat zei comedian Chris Rock aan zijn collega Jerry Seinfeld in de Netflix-reeks “comedians in cars, drinking coffee”. Ze hadden het uiteraard over hun vak: spelen en vertellen voor een publiek. “We staan daar alleen, zonder vermomming en moeten honderden, soms duizenden mensen meenemen in ons verhaal. Superman verdwijnt altijd even naar het toilet om zijn superheldenkostuum aan te doen. Maar wij moeten gewoon in ons Clark Kent-kloffie de held uithangen. Daarom zeg ik altijd: het is een superkracht.” Het is dus niet verwonderlijk dat je gestresseerd bent wanneer je voor een groep mensen moet spreken want ook jij staat daar zonder je superheldenpak aan. Daarom verbergen nogal wat mensen zich achter technische hulpmiddeltjes zoals Powerpoint, gewoon om de aandacht af te leiden. Wat kan je dan doen om de stress te vermijden dat er precies mét die powerpoint iets mis zal lopen? Ik geef je daar graag drie essentiële tips over.

  1. Powerpoint is een hulpmiddel, geen einddoel

Dat wil zeggen: zorg ervoor dat je powerpoint-presentatie (of welke andere software je dan ook gebruikt) niet onmisbaar is. Zorg dat je een stevig verhaal kan vertellen, zonder dat je afhankelijk bent van beelden, grafieken of bulletpoints die het publiek zou nodig hebben om te kunnen volgen. In heel wat bedrijven is het nog altijd de gewoonte dat er presentaties gegeven worden met een standaardpowerpoint-template die je dan als presentator zelf moet invullen. Dat geeft je niet alleen minder voeling met wat je vertelt, het zorgt er ook voor dat je presentatie gewoon één van de zovele wordt en je kan er vergif op innemen dat een publiek dan op een bepaald moment afhaakt. Als je naar de zoveelste heruitzending van FC. De Kampioenen kijkt, zal dat ook minder boeiend zijn dan wanneer je het de eerste keer zag. Zelfs al hou je van FC De Kampioenen.

Wil je hier meer over weten?

          2. Powerpoint kan ook origineel zijn

Het programma Powerpoint, biedt je een pak standaard-animaties, lettertypes en opmaakmogelijkheden. Maar uiteindelijk is het gewoon software waarmee je beelden kan groeperen op een computer om ze te projecteren voor een publiek. Het is niet meer dan een electronische diaprojector eigenlijk. Gebruik het dan ook zo. Je bent niet afhankelijk van de meegeleverde graphics, durf daarom bijvoorbeeld zelf tekeningen te maken waardoor jouw presentatie opvalt tussen de massa eenvormige beelden die mensen gewoonlijk te zien krijgen. Je hoeft echt geen kunstopleiding gevolgd te hebben om goede beelden te kunnen maken. Een eigen, eenvoudige stijl, heeft vaak meer impact dan die afgelikte stockafbeeldingen vol veel te nette bureaus met fotomodellen die doen alsof ze iets heel creatiefs aan het doen zijn tijdens een vergadering. Fake werkt niet!

            3. Powerpoint is geen goocheldoos

Uit angst om mensen te vervelen zie ik presentators hun slideshows soms vol stoppen met animaties, filmpjes of GIFS. Kwestie van wat beweging in de zaak te krijgen. Maar precies door die animaties of filmpjes, loopt een powerpoint soms vast. Een schoolvoorbeeld is een filmpje dat je hebt ingevoegd via een youtubelink en op de plek waar je moet presenteren is er dan een haperende internetverbinding waardoor je filmpje niet ingeladen geraakt of slechts in schokken wordt weergegeven. Ook hier is de regel: keep it simple. Als je bijvoorbeeld toch een filmpje wil tonen, zorg er dan voor dat het ook op je laptop staat en dat je test of het echt wel start voor je presentatie begint. Zeker wanneer je jouw presentatie hebt moeten afgeven of doorsturen en ze wordt afgespeeld vanaf een ander apparaat dan je eigen computer, is het veilig om te controleren of alles wel goed werkt. 9 keer op 10 loopt er in de conversie namelijk iets fout weet ik uit eigen ervaring: lettertypes veranderen, animaties lopen ineens veel trager, je bladspiegel is helemaal anders… Vermijdt dat door aan de basis zo eenvoudig mogelijk te werken.

Wil je hier meer over leren: kom dan naar onze cursus Visual Storytelling in Business!

Inspiring Speech