Wat met stress bij spreken?

Performance: tussen vertrouwen en twijfel?

Stress?

Sommige mensen krijgen het al als 1 persoon naar hen kijkt, anderen schieten pas in paniek als het er 500 zijn, maar 1 ding is zeker: zo goed als iedereen heeft last van spreekstress. Nochtans hoeft dat niet! Want precies omdat iedereen er last van heeft, gaan we de mensen die de moed en de opoffering tonen om het wél te doen, heel erg waarderen. Dat is zo voor 95% van het publiek. Maar natuurlijk heb je dan weer schrik van die 5% met hun kritische blik... Wel, wat dat betreft mag je nooit vergeten dat jij de microfoon in handen hebt. Jij bepaalt de agenda en het verloop van wat je doet. Bovendien moet je je afvragen wat er belangrijker is op een bepaald moment: jouw boodschap of de angst voor hoe je overkomt?

 

 

No Stress !

Bij veel presentaties zorgt stress ervoor dat we gaan twijfelen aan onze prestatie achteraf. Dat heeft heel veel te maken met het beeld dat je vooraf had van hoe je speech of je voorstelling moest verlopen. De vraag is dan in de eerste plaats: was dit het juiste beeld? Vanuit onze theaterachtergrond hebben we heel veel ervaring in wat je allemaal moet doen om een puntige performance af te leveren en die expertise delen we graag met jullie. Een ding is alvast heel belangrijk: laat je niet vangen door je eigen perfectionisme. Niemand weet precies op voorhand wat jij hoort te vertellen en als er iets misgaat, heeft het gros van de mensen het waarschijnlijk niet eens gezien of gemerkt. Tenzij het is zoals in die droom natuurlijk: dat je plotseling al je kleren kwijt bent...

Het publiek is je speelkameraad

Veel stress komt voort uit de angst voor de reactie van het publiek. Dat mag, want dikwijls is de inzet hoog: contracten, goedkeuring van investeerders, het winnen van nieuwe klanten... Je toekomst hangt soms af van een presentatie. En toch moet je er altijd vanuit gaan dat het publiek je speelkameraad is. Want vanuit onze theaterervaring weten we maar al te goed dat we soms de verkeerde conclusies trekken uit het gedrag van het publiek. Misschien zit iemand te geeuwen omdat hij/zij een korte nacht heeft gehad door een ziek kind. Of zitten die twee mensen met elkaar te babbelen omdat ze heel enthousiast zijn over jouw voorstel... Kortom: leer je publiek anders benaderen en behandelen. Dat tonen we je graag met truukjes uit onze achtergrond in de stand-up comedy. Een paar gratis tips & tricks vind je hier: 

an-stage-2

 

Ontdek gratis welk soort spreker jij bent!

...En hoe het nog beter kan

Je zal leren hoe je met een rustige stem kan blijven praten, hoe jij een boeiend verhaal kan maken en brengen, hoe je omgaat met onverwachte gebeurtenissen, hoe je vol vertrouwen blijft staan, hoe je geconcentreerd blijft en zoveel meer. Onze volgende kennismakingsavond is op maandag 29 mei in het Lindner Hotel te Antwerpen!

 

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Bezoek een van onze live trainingen:
– Bootcamp Start To Speech
– TED-keynote training
– Start to Blog
– Visual Storytelling in Business

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech