Zelfvertrouwen voor sprekers: 3 tips

1 van de belangrijkste struikelblokken voor mensen die moeten pitchen, presenteren of voordrachten geven is een gebrek aan zelfvertrouwen. We stellen onszelf vaak doelen om ervoor te zorgen dat we meer in onszelf kunnen geloven wanneer we die doelen bereiken. Maar wanneer we niet de resultaten boeken die we gedroomd hebben, is dat een contraproductieve strategie die ervoor zorgt dat we nog minder zelfvertrouwen hebben. Wat kan je dan wel doen?

stressed-guy2

Wie denkt dat hij of zij als spreker meer zelfvertrouwen zal krijgen door goedkeuring van anderen, zal nog lang mogen wachten. Zeker wanneer je als spreker voor een groep staat heb je wel eens last van het zogenaamde ‘impostor syndrome’. Met andere woorden: je voelt je alsof iedereen ziet dat jij een bedrieger bent, die niet echt de juiste bagage of autoriteit heeft. Het gevolg is dat je de taak ofwel voor je uitschuift, ofwel je jezelf totaal gaat uitputten om nog niet het gewenste resultaat te krijgen. Herkenbaar? Hoe kan je dat vermijden?

 

Zelfvertrouwentip 1: Wat doet stress met jou?

Stel jezelf de vraag: wat doe ik in stressvolle situaties? Mensen die zichzelf meer druk gaan opleggen onder stress, zullen dat doen door heel perfectionistisch te worden en zich daarin totaal te overwerken. Als u daarentegen last krijgt van uitstelgedrag in stressvolle dagen, dan zal u dat merken doordat u taken niet af krijgt, zelden uw mening geeft of gewoon te lang op een job blijft plakken die u eigenlijk niet graag doet.

Als je weet wat stress met je doet, kan je de verdedigingsmechanismen die je hebt opgebouwd afbreken. Wanneer je bijvoorbeeld als typische “uitsteller” je mening niet durft te geven, spreek dan met jezelf af dat je in de eerste 15 minuten van een gesprek een duidelijk standpunt zal innemen. Dit zal je natuurlijk neiging om op de achtergrond te blijven tegengaan. Ben je te perfectionistisch aangelegd, leg dan eens een taak neer wanneer jij denkt dat ze voor 80% rond is. Je zal merken dat niemand oog heeft voor die laatste 20%. Soms is gewoon goed, al meer dan genoeg…

Wil jij ook zo’n portie zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwentip 2: Wat voel je echt?

Breng je emoties onder woorden. Psychologische studies hebben aangetoond at mensen die negatieve emoties proberen te onderdrukken, meer stress ervaren en daardoor gedrag vertonen dat slecht is voor henzelf. Ze worden bijvoorbeeld agressief of gaan binge-eten.

Wanneer je je emoties kan benoemen, kan je ook een beter beeld krijgen van de situaties die deze emoties eigenlijk veroorzaken. Ben je al op voorhand teleurgesteld in jezelf omdat je niet aan de verwachtingen zal kunnen voldoen? Wie zegt er dan dat jouw beeld van die verwachtingen realistisch is?

Zelfvertrouwentip 2: Wat zegt zelfkritiek?

Zelfkritiek is gezond, maar teveel is teveel. We zijn dikwijls onze eigen grootste en hardste criticus. Daardoor zien we soms de dingen die we wel bereikt hebben niet meer, of schatten we onze natuurlijke talenten niet correct in.

Schrijf gedurende een week al je gedachten eens op. Maak notities van de dialogen die je met jezelf voert in je hoofd. Bekijk deze nota’s na een week en maak een analyse van hoe jij jezelf beoordeelt. Is dat altijd fair? Kloppen de feiten of kleur je ze in? Heb je wel genoeg mededogen met jezelf? Doorbreek het onderbouwen van je eigen onzekerheid.

Het is niet makkelijk om toe te geven dat je onzeker bent. Maar we hebben in de 8 jaar dat we nu opleidingen geven aan mensen uit alle lagen van de bevolking en het bedrijfsleven wel geleerd dat onzekerheid een volslagen menselijke en normale reflex is. Er is maar 1 ding waar je echt voor moet oppassen: mensen die niet onzeker zijn.

 

Meer weten en leren? Kom naar onze bootcamp!

1 augustus 2017

0 responses on "Zelfvertrouwen voor sprekers: 3 tips"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech