5 goede redenen om een boek te schrijven

(en 1 slechte)

boek-uit-bibliotheek

Misschien heb jij er ook al eens van gedroomd om een boek te schrijven. Maar wist je dat amper 5% van alle mensen die er van dromen ook daadwerkelijk hun boek af maken? Een boek schrijven vraagt namelijk niet alleen tijd, maar ook moed om te blijven verder doen. Om te kunnen schrijven heb je dus niet alleen geoefend zitvlees nodig, maar je moet ook de juiste motivatie hebben. In dit artikel geven we je 5 goede redenen om te blijven doorgaan met schrijven en als bonus krijg je ook 1 slechte reden, zodat je alvast weet wat je niet aan de tafel zal houden…

Schrijfmotivatie 1: Een idee delen

Wanneer we een keerpunt beleven in ons werk of in ons leven, dan leren we daar een heleboel uit. Of het nu gaat om een ingrijpende gebeurtenis, zoals het einde van een relatie, de geboorte van een kind, ziekte, een ongeval, of een natuurlijke ontwikkeling, we hebben allemaal wel momenten die onze kijk op het leven of de wereld fundamenteel veranderen. Iedereen die zo’n moment meemaakt heeft de neiging om zijn/haar nieuwe inzichten te delen om er ook anderen mee te helpen. Dat is een uitstekende motivator om je aan de slag te krijgen. Om jezelf extra te motiveren en aan de slag te blijven, helpt het dat je stukken van je werk al deelt met mensen van wie jij vermoedt dat ze geholpen zouden zijn met jouw ideeën. Je creëert zo meteen een kleine fanclub die je zullen blijven vragen of je boek al af is.

oude-wijfjes-fanclub

Schrijfmotivatie 2: Een levensverhaal delen

Je kijkt terug op je leven en je merkt dat je heel wat meegemaakt hebt. Dat is namelijk eigen aan een mensenleven. Geen enkel leven verloopt helemaal rimpelloos. Maar een gewoon chronologisch verslag is zelden boeiend leesvoer. Om het interessant te maken voor jezelf en voor de lezers, helpt het wanneer je op voorhand even nadenkt over “grote levensvragen” die je in je levensverhaal tegenkomt en hoe je antwoorden daarop relevant zijn voor anderen. Die denkoefening houdt het duiveltje buiten die je af en toe komt influisteren: “Acht, wie zit daar nu op te wachten”. Een levensverhaal, al dan niet autobiografisch, is altijd leuk als je naast de feiten ook ruimte geeft voor reflectie zodat anderen het kunnen betrekken op hun eigen situatie.

Wil meer weten?

Schrijfmotivatie 3: Een leuk verhaal maken

Misschien herken je dit: je leest graag en je bewondert de mensen die verhalen maken die jou emotioneel raken. Dan zal het bij jou vast ook al wel eens gekriebeld hebben om zelf een verhaal te schrijven. Misschien ben je er zelfs aan begonnen nadat je op een dag een geweldig idee had, maar ben je onderweg vastgelopen? Dan is dat waarschijnlijk omdat een leuke anecdote niet hetzelfde is als een leuk verhaal. Om een verhaal te maken dat een heel boek kan meegaan, moet je op voorhand namelijk niet alleen nadenken over “de gebeurtenissen”. Je moet je verhaalidee de tijd geven om te ontwikkelen. Je moet bijvoorbeeld nadenken over het leven van je personages voor ze in het verhaal terecht komen, je moet een goed beeld hebben van de omgeving waar het zich afspeelt, etc… De hoofdvraag die je op voorhand moet beantwoorden is: hoe zullen de personen in mijn verhaal veranderd zijn aan het einde? Als je weet waar je uiteindelijk naartoe wil met je verhaal, dan is het altijd de moeite om door te werken.

 

Schrijfmotivatie 4: Een visitekaart maken

Hoe langer je met het idee rondloopt om een boek te maken, hoe groter de verlossing wanneer je uiteindelijk het resultaat in handen hebt. En ik geef het graag toe: de grootste kick is toch wel jouw naam op de rug van dat boek zien staan. Precies omdat heel veel mensen er van dromen om een boek te schrijven en te publiceren, zal je een pak bewondering oogsten als het er uiteindelijk van komt. Op moeilijke momenten in het schrijfproces helpt het om je even in te beelden hoe fijn het zal zijn dat mensen jou voortaan zullen zien als “auteur” in plaats van als “praatjesmaker”. Een publicatie geeft je nu eenmaal meer serieux en geloofwaardigheid. Je zal merken dat de wereld jou anders gaat bekijken. Natuurlijk zal niet iedereen fan worden, of het eens zijn met alles wat je schrijft, maar wat je zeker krijgt is respect.

 

Schrijfmotivatie 5: Plezier beleven en geven

We willen je niks wijsmaken: een boek schrijven doe je niet op 1 dag. In het beste geval –en afhankelijk van het soort boek dat je wil maken- ben je er op een paar weken door. Dat kan je alleen maar volhouden als je ook plezier beleeft aan het schrijven zelf. Zorg er dus voor dat je een boek maakt, dat je zelf ook heel graag zou lezen of waar je al een hele tijd naar op zoek bent. Maak je geen zorgen over “stijl” en “normen”. Zorg dat je zelf plezier beleeft aan het neerpennen van je ideeën, ook al beantwoordt het niet aan de zogenaamde norm. Als jij er plezier aan beleeft, dan zal die vonk ook wel overspringen op de lezer. Plezier beleef je met name als je voor jezelf ook beloningen kan bedenken onderweg tijdens je werk. Maar let wel op: chocolade, alcohol, seks en drugs kunnen je weliswaar bevredigen, maar leiden op den duur je aandacht af!

in-geld-zwemmen

1 verkeerde reden om te schrijven: rijk en beroemd willen worden…

Ieder mens hunkert in zijn leven naar erkenning en aandacht. Zelfs de grootste psychopaten. Het maakt deel uit van onze menselijke behoeftes. Maar als beroemd worden of aandacht krijgen je enige motivatie is, dan zijn er veel makkelijker manieren om dat te bereiken dan een boek schrijven. Dan kan je bijvoorbeeld beter meedoen aan “komen eten” of  “temptation island”. Dat vraagt minder inzet en geduld. Bovendien: van het publiceren van een boek word je in Vlaanderen echt niet rijk. Het overgrote deel van de schrijvers in Vlaanderen leeft niet van zijn/haar boekenverkoop. Als schrijver ben je in dit land slechter af dan de cacaoboeren in de derde wereld. Die krijgen namelijk nog iets voor hun grondstof. De meeste schrijvers in Vlaanderen leveren hun grondstof gratis en wachten jaren voor ze er iets aan kunnen verdienen… Dus: als je rijk en beroemd wil worden zoek je best een andere bezigheid.

Wil je hier meer over leren? Kom dan meedoen met onze masterclass schrijven op 30 augustus in Antwerpen!

0 responses on "5 goede redenen om een boek te schrijven (en 1 slechte)"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech