Op het eerste zicht lijkt het simpel: je krijgt een idee voor een boek, je gaat zitten, neemt een blad papier of je klapt je computer open en je begint eraan. Helaas gaat het meestal niet zo eenvoudig. Dat idee voor het boek dat je wil schrijven, sluimert al een hele tijd in je hoofd en het heeft je op de meest onverwachte en vaak ook ongelegen momenten inspiratie gegeven, maar als je dan voor dat witte blad zit, lijk je die goede ideeën nooit in de juiste volgorde op papier te krijgen. Laat staan dat je de juiste woorden vindt. Is dat erg? Nee, het is normaal! En gelukkig is er ook een heel doeltreffende manier om het te overwinnen. Hieronder alvast 3 tips!
Voor alle boeken die geschreven worden zijn er minstens 1 miljoen over hetzelfde onderwerp die niet geschreven worden. Dat wil zeggen, iemand heeft ooit wel eens bedacht: “Daar zou ik wel eens een boek over willen schrijven”… Maar het is er simpelweg nooit van gekomen. De oorzaak? De kloof tussen het idee en het woord op papier. Hoe je die kan overbruggen? Door intuïtief te beginnen schrijven.
Intuïtief schrijven is precies wat het woord zegt: een manier om je gedachten vrij te laten op papier. Nu denk je misschien: hé, wat is dat nu voor iets gek, schrijven vraagt toch juist discipline, organisatie en structuur? Het probleem is dat we onze ideeën vaak kapotdenken. Als je een idee hebt voor een boek of een verhaal, ben je geneigd om daar zoveel over na te denken dat het op den duur in je hoofd mythische proporties aanneemt en het moeilijk is om het droombeeld dat je hebt gecreëerd waar te maken. Daardoor komt je lastigste vriend mee aan tafel zitten wanneer je wil beginnen schrijven: je interne criticus. Die zal je vanaf de eerste letter die je op papier zit beginnen toefluisteren dat het toch niet is wat jij ervan verwachtte en dingen zeggen als: “zie je wel dat je niet goed genoeg bent!” Daarom is intuïtief schrijven dé manier om die interne criticus buitenspel te zetten. Hoe doe je dat?
Wil jij dit ervaren? Kom naar ons schrijverslabo.
Schrijftip 1: Ga zitten en schrijf
Als je wil schrijven, moet je er niet over nadenken maar moet je het gewoon doen. Het maakt niet uit hoe je het liefst zit, hangt, staat of rondloopt. Als jij geïnspireerd wordt door de drukte van een koffiebar, dan moet je dat vooral opzoeken! Als jij het liefste schrijft in een hutje bovenop een berg, waar wacht je dan op om te vertrekken? Belangrijk is dat je goed schrijfmateriaal kiest: een pen die makkelijk in de hand ligt of een potlood dat vlot over het papier gaat. Met de hand schrijven geeft in mijn ervaring het beste resultaat, maar het is zeker geen voorwaarde. Met de hand schrijven betekent ook dat je papier kiest waarover je pen of potlood makkelijk voortbeweegt. Want hoewel je meestal stil zit terwijl je schrijft, is het schrijven zelf best wel een fysieke actie. Je woorden moeten de weg vinden van je hoofd via je hand naar het papier en dan zorg je er dus best voor dat je zo weinig mogelijk hindernissen tegenkomt onderweg. Omdat schrijven ook een fysiek gebeuren is, moet je uiteraard ook opwarmen. Het duurt even voor je in de flow zit. Geef jezelf dan ook die tijd. Trek 15 à 20’ uit om in een goed ritme te komen. Nu hoor ik je denken: als je dan eenmaal zit en kan beginnen schrijven, wat schrijf ik dan? Wel: daarvoor hebben we de volgende tip
Schrijftip 2: Oordeel niet en schrap niet
Intuïtief schrijven betekent ook dat je niet oordeelt over de dingen die je aan het schrijven bent. Inderdaad, er zijn dus geen regels en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Bedoeling is dat je wat er op dat moment in je hoofd rondgaat, op papier zet. Op die manier is schrijven een vorm van meditatie eigenlijk, dat heb je goed gezien. Je geeft woorden aan je gedachten, censureert niet, bekijkt ze zonder te oordelen en corrigeert ook niet wat er op papier verschijnt. Je bent vrij als je schrijft! Je hebt geen andere bedoeling dan jezelf op te warmen en ervoor te zorgen dat je de weg vindt naar goede woorden om te beschrijven wat je voelt, ziet, hoort, denkt, kortom: aan alles wat er in je om gaat op dat moment. Je laat het gewoon gebeuren. Je bent per slot van rekening niet bezig om de volgende planetaire bestseller te schrijven. Nee: je wil gewoon plezier vinden in het schrijven. En dat plezier schenk jij jezelf door niet te oordelen of te schrappen. Je stopt dus in de afgesproken tijd nooit met schrijven. Ook als je even niet weet wat te schrijven, dan noteer je gewoon: “nu weet ik even niet meer wat te schrijven…” Terwijl je dat opschrijft zal de volgende gedachte zich dan wel presenteren.
Schrijftip 3: Zoek geen logica
Ja, het is waar wat je nu denkt: de eerste twee tips hebben inderdaad als resultaat dat je soms behoorlijk onsamenhangende dingen op papier ziet verschijnen, want je gedachten zijn nu eenmaal een behoorlijk chaotische en associatieve boel. Maar in die chaos zitten vaak ook fragmenten of zelfs zinnen die je nadien wel kan gebruiken als je aan het “echte werk” wil beginnen. Alleszins is het resultaat dat je na het intuïtief kwartier verlost bent van de dwang die kan uitgaan van een “wit blad” die soms leidt tot een writer’s block. Het witte blad is immers al aardig gevuld en jij kan dus zonder schroom beginnen met een paar waardevolle dingen die je tijdens je intuïtieve oefening hebt opgeschreven. Intuïtief schrijven is oefenen om tijdens het schrijven in het “nu” te blijven en niet te panikeren bij één of andere gedachte aan het effect van je woorden op anderen bijvoorbeeld.
Er zijn nog vele interessante methodes en oefeningen die je met intuïtief schrijven kan doen en die je zullen tonen waar jouw schrijfplezier precies zit en hoe je het zelf kan opwekken. Daarover gaat onze schrijflabo-dag “Intuïtief schrijven” op 16 februari! Aarzel niet en ervaar het ultieme schrijfplezier.
0 responses on "Hoe begin je een boek te schrijven?"