5 goede speechopeningen
Het geheim van een goed begin aan je speech is simpel. In de film “Django Unchained” van Quinten Tarantino geeft Leonardo Di Caprio precies aan waar het publiek naar op zoek is wanneer hij na een monoloogje van zijn tegenspeler zegt: “Ok, you had my curiosity… but now you have my attention” Het komt er dus op aan het publiek meteen bij het nekvel te pakken en ervoor te zorgen dat ze nieuwsgierig genoeg worden om te blijven opletten. Hoe doe je dat?
-
Speechopener 1: Een concrete situatie
Een speech of een presentatie is interessant wanneer het publiek voelt en weet dat de spreker hen iets zal vertellen waar ze in hun eigen leven iets mee kunnen. Mensen moeten er met andere woorden vanaf de eerste seconde van overtuigd zijn dat je hen iets zal bijbrengen. Dat wat jij zal vertellen een meerwaarde voor hen betekent. Daarom begin je best met het probleem waarover jij wil vertellen, of het thema dat je wil aansnijden, te plaatsen in een situatie die zij herkennen. Bijvoorbeeld omdat het een situatie is uit hun eigen leven, of eentje die toepasselijk is op hun werksituatie.
Wil Je MEER LEREN? Klik dan hier!
-
Speechopener 2: Een verrassende persoonlijke anekdote
De grootste impact creëer je als spreker wanneer je duidelijk maakt dat jij met hetzelfde probleem of vraagstuk hebt geworsteld als die waarvoor het publiek naar een oplossing zoekt. Als je openhartig vertelt over het moment in je leven waarop je besefte hoe het probleem precies in mekaar zit, dan weet het publiek in elk geval meteen dat ze niet alleen zijn en dat je hen niet komt toespreken vanuit een autoritaire positie. Jij bent vanaf dat moment één van hen!
-
Speechopener 3: Een quote of een verwijzing naar de geschiedenis
Na 30.000 jaar geschiedenis van de mensheid hebben we alvast 1 ding bereikt: we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Heel wat mensen zijn ons voorgegaan in soortegelijke situaties of vergelijkbare problemen. Je kan dus eens gaan grasduinen in citatenverzamelingen om er eentje uit te kiezen die een mooie samenvatting geeft van het topic waar jij het over wil hebben. Let wel op: sommige citaten zijn in de loop der tijd vervormd of verkeerd doorgegeven en zijn dus een eigen leven gaan leiden. Zo is er bijvoorbeeld de bekende: “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Algemeen wordt dat heden ten dage gebruikt om te stellen dat een evenwicht tussen lichaam en geest in de oudheid al een basiswaarde was. Terwijl de auteur van deze regel, de Romeinse dichter Juvenalis, het schreef in een werk onder de titel “satiren”. Met andere woorden: een verdraaiing van de waarheid… Hij bedoelde dus het tegenovergestelde.
-
Speechopener 4: een vraagstuk/puzzel om op te lossen
Niks is zo doeltreffend om de aandacht van een publiek te vangen dan een raadsel. Of het nu gaat om een kruiswoordraadsel, een kwisvraag of een moordmysterie: onze hersenen zijn er verslaafd aan. Vanaf we een raadsel zien of horen, kunnen we bijna aan niks anders meer denken dan aan de oplossing ervan. De mogelijkheden zijn uitgebreid. Je kan een eenvoudige vraag stellen aan het publiek en het antwoord tot het einde uitstellen. Of je kan een dilemma voorschotelen en hen bij handopsteking laten kiezen tussen twee antwoordmogelijkheden, maar de echte oplossing dan bewaren tot het einde, enz… In alle gevallen zullen mensen vooral gefocused blijven omdat ze willen weten of zij het bij het rechte eind hadden.
Wil Je MEER LEREN? Klik dan hier!
-
Speechopener 5: Een goed gekozen metafoor
Een goed gekozen vergelijking of een metafoor heeft het voordeel dat het de verbeelding van het publiek prikkelt. Vooral wanneer je het hebt over een bijzonder ingewikkeld onderwerp, kan het bevrijdend zijn om het te vergelijken met iets uit de natuur, of in ieder geval uit een heel andere context dan het hier en nu. Als je heel expliciete standpunten inneemt, voelen mensen zich veel minder snel aangevallen als je metaforen of vergelijkingen gebruikt. Let wel op dat je metafoor ook echt klopt. Een heel veel gebruikte metafoor in verhalen over verandering is bijvoorbeeld die van de kikker die zogenaamd zou blijven zitten in een ketel met water dat je langzaam aan de kook brengt, terwijl hij er meteen uitspringt als hij in kokend water wordt gesmeten. Dat is namelijk gewoon niet waar. Kikkers blijven niet zitten in water dat aan de kook gebracht wordt. Tenzij je die kikker vastbindt in die ketel uiteraard.
0 responses on "Hoe begin je een goede speech?"