Hoe humor jouw veerkracht vergroot?

Kijkt u nog naar het nieuws deze dagen? Lukt het u om de corona-ontwikkelingen nog op de voet volgen of verlangt u hevig naar een beetje goed nieuws? Naar een beetje licht aan het einde van de tunnel? U bent niet alleen. Netflix registreerde de afgelopen maanden 15 miljoen nieuwe abonnees. Allemaal mensen die op zoek zijn naar een beetje ontspanning. Gisteren sprak ik een collega-ondernemer die me zei: “Ik ben gestopt met de actualiteit te volgen, omdat het me volledig blokkeert. Vroeger probeerde ik constant de vinger aan de pols te houden, om te weten waar mensen mee bezig waren. Het inspireerde me vaak. Ik zag in moeilijkheden overal mogelijkheden. Maar het lukt me gewoon niet meer nu.” Dat is begrijpelijk. Uitzichtloosheid is neerdrukkend. Nochtans kan je jezelf trainen om ook dan inspiratie te blijven vinden. Neurologisch onderzoek heeft bewezen dat lachen helpt om je brein nieuwe verbindingen te laten maken. Humor is dus de sleutel om geïnspireerd te blijven en hier volgen alvast 3 gouden tips.

 

“Optimism is a moral duty” beweerde wetenschapsfilosoof Karl Popper ooit. Maar optimisme in een moeilijke periode, is niet zomaar iedereen gegeven. Je moet al een geweldige mentale atleet zijn om het positieve te blijven zien, wanneer elke verwachting of hoop de kop ingedrukt wordt. Er is dan ook veel meer nodig dan alleen maar “vrolijk blijven” om te kunnen blijven functioneren in die context. Moet je daarvoor de ambitie koesteren om een stand-up comedian te worden? Nee, zeker niet. Maar de manier waarop comedians naar de wereld kijken, kan je daarbij helpen. En ja: dat kan je leren. Daar hoef je geen geboren grappenmaker voor te zijn! Integendeel zelfs. Heel wat van de comedians waar ik de afgelopen 30 jaar mee gewerkt heb, zijn allerminst vrolijke mensen. Integendeel zelfs. Dikwijls is hun refleks tot grappen maken een remedie tegen donkere gedachten. Hoe begin je eraan?

 

  • Humortip 1: onderzoek wat jou raakt

 

De wereld is wat hij is. Je kan hem niet vrolijker maken door overal een lachband onder te zetten. Hoewel lachen op zich een hoop endorfines door je brein stuurt en dus je geluksgevoel vergroot. Maar hoe zie je de humor van iets in als het niet grappig is op zichzelf? Een van de grote principes in comedy is: “comedy=drama + tijd”.  Als je met andere woorden afstand neemt van het drama, dan kan je er de humor van beginnen inzien. Dat wil zeggen dat je dus eerst goed moet onderzoeken wat jou raakt en dat je ook nauwkeurig bekijkt welk soort emotie het bij jou opwekt. Maakt het je kwaad, onrustig, verdrietig, onzeker, gefrustreerd, wanhopig…? Ja inderdaad, negatieve emoties zijn een schatkamer voor elke comedian. De kunst is dus om er niet van weg te lopen en vooral te onderzoeken waarom een gebeurtenis of een situatie die gevoelens bij jou opwekt. Wees nieuwsgierig naar waar ze vandaan komen en je zal ze vanzelf in een nieuw perspectief plaatsen voor je de volgende stap kan ondernemen.

Wil je er meer over leren? Klik dan hier!

  • Humortip 2: onderzoek de situatie vanuit de tegengestelde emotie

 

De valkuil van de eerste stap is dat jij jezelf als een slachtoffer gaat bekijken van dingen die zich buiten jou afspelen. Daarom is het essentieel dat je in fase 2 van de humortraining de situatie of de gebeurtenis die jou raakt durft te bekijken vanuit het tegengestelde standpunt.  Bekijk dus eens hoe je moet denken om te kunnen concluderen dat wat jou bijvoorbeeld verdrietig maakt, juist heel vrolijk stemt. Of vraag je eens af hoe je moet denken om blij te worden van iets dat je in eerste instantie woedend maakt. Wanneer je nu die positieve kijk koppelt aan jouw oorspronkelijke emotie en gedachten kom je in het voorgeborchte van een schatkamer aan grappen: de ironische blik op de werkelijkheid. Dat betekent ook dat jij jezelf ook bekijkt vanuit een ander (tegengesteld) standpunt en dat je in de eerste plaats ook met jezelf moet leren lachen.

 

  • Humortip 3: vergeet de werkelijkheid

 

Als opmerkzame lezer zal je nu misschien denken: als je negatief aan positief koppelt, krijg je dan geen kortsluiting? Word je dan met andere woorden niet juist cynisch? Wanneer ik deze oefening doe met mensen, botsen ze snel op het bezwaar dat wat ze uitspreken na de tweede stap heel kwetsend kan overkomen. Nu is een beetje cynisme op zijn tijd ook best grappig, maar je kan het ook verhinderen door de derde en beslissende stap te doen, namelijk: laat je oordeel los en laat daarmee ook de werkelijkheid los. We kunnen het niet helpen dat we denken vanuit ons eigen referentiekader en dat we dit als het juiste, het correcte, of het rechtvaardige beschouwen. Het menselijk denken is behept met de rare refleks om wat wijzelf doen te bekijken als “het goede” en wat de anderen doen als “het slechte”. Dat kan je loslaten door niet te kijken vanuit jouw oordeel, maar vanuit verwondering en nieuwsgierigheid, door jouw observatie of redenering te beginnen met de woorden: “weet je wat ik raar/bizar/ongelofelijk/wonderlijk vind?” Je brein gaat dan bij wijze van spreken vanzelf je verbeelding in gang zetten om het onlogische toch te verklaren en dan ben je in de schatkamer van jouw gevoel voor humor!

 

Wil je kennismaken met wat humor voor jouw veerkracht kan doen? Volg dan de online webinar over “Humor en Veerkracht” op donderdagavond 14 mei om 20 uur!

28 april 2020

0 responses on "Hoe humor jouw veerkracht vergroot?"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech