Hoe krijg je inspiratie?

Wat is er eerst: de inspiratie of de zin? Het lijkt wel de kwestie van de kip en het ei. Soms heb je een idee, maar weet je niet hoe eraan te beginnen, wat de eerste zin moet zijn of hoe je de lezer erin kan meenemen. Maar net zoals je een brug niet over geraakt door ernaar te kijken, zal je de zin niet vinden door naar je blad te staren. Een boutade luidt immers: “Schrijven is 10% inspiratie en 90% transpiratie”.  Dat betekent alvast dat je één van de meest voorkomende excuses kan schrappen, die mensen gebruiken om niet te schrijven, namelijk: “Ik heb geen inspiratie”. Je kan altijd en overal schrijven! Zelfs al heb je maar 5 minuutjes. Hoe je dat doet? Ik geef je drie tips.

Van de 19de eeuwse Franse schrijver Honoré De Balzac is bekend dat hij dagelijks 10 à 12 uur schreef. Aspirant-schrijvers veronderstellen dan ook wel eens dat schrijven vooral een kwestie is van lange uren achter je blad te zitten en te wachten op inspiratie. Wachten op die ene goddelijke zin, die alles in gang zal zetten? Maar hoe doe je dat terwijl er een pak mails roepen om antwoord en je kinderen om de haverklap voorbij denderen?

Wat niemand vertelt in het verhaal van Balzac, die van erg goeden huize was, is dat hij er in zijn gloriejaren 3 bedienden op nahield die zijn huishouden beredderden en netjes zijn eten klaarzetten wanneer hij van de schrijftafel kwam (hij was nogal een stevige eter). Hij had zich dus alleen maar te focussen op het schrijven. “Zo is het makkelijk”, hoor ik je al denken. Toch hoef ook jij niet te zitten wachten op 3 bedienden om een vruchtbare schrijfdag te hebben.

  • Inspiratietip 1: Schrijf hoe dan ook

Inspiratie komt niet op commando, maar wel wanneer je aan iets anders bezig bent. Begin daarom gewoon te schrijven. Baken je schrijfmomenten af in je agenda. Zorg dat iedereen weet dat je bezig bent en dat je niet wil gestoord worden. Dat hoeven geen blokken van 2 of 3 uren te zijn. Ook op 30 of zelfs op 15 minuten kan je al heel wat schrijven. Belangrijk is dat je in je schrijfmoment je interne criticus even aan de deur zet. Je hoeft niet persé een geniale zin te produceren of een prachtige gedachte neer te pennen. Begin gewoon te schrijven over wat er op dat moment in je hoofd zit. Misschien komt ergens in dat halfuurtje ineens die geniale eerste zin uit je pen gerold, of misschien ook niet. Het feit alleen al dat je aan het schrijven bent, is je beloning en opent de weg naar je echte inspiratie.

HEB JE ZIN IN MEER?

  • Inspiratietip 2: Doe een oefening om op te warmen

Collega-schrijvers houden wel eens vast aan een bepaald doel. Ze willen bijvoorbeeld 1500 à 2000 woorden per dag neergepend hebben. Dat is een leuk principe, maar wat als je gedachten alle kanten op schieten wanneer je wil beginnen? Dan kan je starten met een eenvoudige associatie-oefening. Kies een woord, een object, een kleur, een gevoel en begin daarover te schrijven. Leg jezelf ook daarin geen eisen op. Schrijf gewoon zo lang de tijd loopt. Probeer het eens: zet je timer op 10’ en schrijf over het woord “Koffie”. Het is geen wedstrijd. Het is een opwarmingsoefening!

         Inspiratietip 3: Kies een foto waarvan je de context niet kent

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden en wanneer ik echt géén inspiratie heb, wat niet zo heel vaak gebeurd -maar toch, dan zoek ik gewoon een foto op waarvan ik geen enkele andere informatie heb. Dat betekent dat ik dus een mapje heb op mijn computer met beelden die me om de een of andere reden opvallen of zijn bijgebleven. Die verzamel ik tussendoor, wanneer er van schrijven uiteraard geen sprake is. Ik haal ze overal: kranten, magazines, sociale media, … Wanneer ik even niet in gang geraak, dan duik ik in mijn mapje en ik laat mijn verbeelding gaan over één specifieke foto. Wie zijn de mensen die erop staan? Hoe heten ze? Hoe oud zijn ze? Wat doen ze? Waar zijn ze? Wat zijn hun dromen? Wat is hun verleden. Voor je het weet ben je aan het schrijven.

Heb je nood aan begeleiding bij een specifiek project? Bekijk dan eens wat we voor je kunnen doen.

 

17 mei 2021

0 responses on "Hoe krijg je inspiratie?"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech