Hoe motiveer je een team online voor het nieuwe jaar?

Hoe lang is het al geleden dat u nog eens gezellig met collega’s of medewerkers kon samenzitten voor een informele babbel? Waarschijnlijk is het antwoord: veel te lang! Nochtans zijn precies die informele contacten cruciaal om ons gemotiveerd te houden in onze job. Traditioneel is de jaarwisseling een moment om de balans op te maken en vooruit te kijken. Maar hoe je dat in een tijd waarin we mekaar alleen op grote afstand of online mogen treffen? Je ontdekt het in deze vier online motivatietips!

Een belangrijk keerpunt als een nieuw jaar is een uitstekende gelegenheid om het vuur weer aan de lont te steken in je team of bij je collega’s. In heel wat organisaties en bedrijven is het de gewoonte om mekaar te treffen tijdens een etentje, een receptie of een heus evenement. Corona steekt daar minstens tot eind januari 2021 een stokje voor. Nochtans is het precies in deze onzekere tijd absoluut nodig om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Want na een jaar vol beperkingen, op en neer swingende omzetcijfers en gedwongen online werken vraagt iedereen zich meer en meer af: waarom? Waarom doen we het eigenlijk nog? Waarom zijn er geen alternatieven? Waarom zit ik hier nog?

Hoe kan je met andere woorden mensen tijdens een online nieuwjaarsevent toch inspireren en motiveren?

Online motivatietip 1: kleur eens buiten de lijntjes!

Een van de grootste nadelen van afstandwerken, is de eindeloze stroom online-meetings met mensen die in een webcam zitten te staren. Of erger: met mensen die hun webcam niet eens opzetten en ook hun microfoon muten. Als fysiek contact al niet mogelijk is, dan zou je tenminste af en toe wel eens een gezicht van iemand anders willen zien, toch? Durf voor je eindejaarsfeest daarom eens buiten de lijntjes kleuren. Maak er bijvoorbeeld een originele meeting van op een onverwacht moment. Geef mensen een verrassingsafspraak op een dag om 15u17 of een ander ongewoon uur. Of maak eens een filmpje dat ze kunnen bekijken wanneer ze er zin in hebben. Zorg er wel voor dat ze zeker gemotiveerd zijn om het filmpje te bekijken of in te loggen op de meeting door het onderwerp beloftevol te maken. Een snedige onderwerppitch kan helpen, als in: “Belangrijk nieuws over jouw toekomst.”

Wil je hier meer over leren?

Online motivatietip 2: geef het jaar betekenis!

De afgelopen tijd werden we allemaal gedwongen om te vertragen en anders te plannen. Ons leven en onze manier van werken werd op zijn kop gezet. Wanneer jij je medewerkers voor een meeting verzameld, of je bedenkt een videoboodschap, zorg dan dat je een coherent verhaal kan vertellen over alles wat er gebeurd is. De coronamoeheid die overal optreedt, is vooral te wijten aan het feit dat mensen gebrek aan impact en perspectief ervaren. Met een goed verhaal kan je duidelijk maken dat je organisatie toch meer heeft gedaan heeft dan alleen maar proberen om niet te verdrinken. Een leider is nog altijd iemand die de wereld kan verklaren en uitleggen aan anderen. Geen betere manier om dat te doen, dan door een helder verhaal te vertellen over hoe je naar de toekomst kijkt en waarom.

Online motivatietip 3: geef mensen echte aandacht!

Ja, want ook online kan je mensen aandacht geven. Zorg er in de eerste plaats voor dat er ruimte is voor interactie. Dat mag verder gaan dan het obligate dankwoord voor iedereen die zijn best heeft gedaan. Als je werkt met een vooropgenomen videoboodschap, kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen getriggerd worden om ernaar te kijken door hen parallel ook een verrassingspakket te bezorgen aan huis. Een leuke attentie, een origineel en gepersonaliseerd cadeautje kan wonderen doen. Wanneer je kiest voor een online meeting, bouw dan ook echte interactie op. Spreek mensen aan, doe een spelletje, bouw kwismomenten in, nodig medewerkers of collega’s uit om het woord te nemen, geef anderen een platform om hun verhaal te doen. Het internet is namelijk een uniek instrument dat tweewegscommunicatie toelaat! Gebruik het!

Online motivatietip 4: kijk naar de toekomst!

Ok, de toekomst is onzeker. En dan? Is de toekomst ooit zeker? Waar mensen vooral behoefte aan hebben in deze tijd is: vertrouwen. Als de voorbije tijd ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat we allemaal gezegend zijn met een ongelofelijk aanpassingsvermogen. Dat kunnen we dus aanspreken om vertrouwen te creëren voor de uitdagingen die ons allemaal staan te wachten de komende tijd. Je hoeft je niet over te geven aan blind optimisme, maar door te wijzen op de creatieve manieren waarop jullie gereageerd hebben op de nieuwe manieren van werken en leven kan je mensen wel een hart onder de riem steken als het gaat over hun eigen veerkracht. Durf dan ook vooruit te kijken en geef aan welke actie of acties jullie samen zullen ondernemen om in het nieuwe jaar weer potten te gaan breken. Geef met andere woorden antwoord op de vraag: wat gaan we DOEN?

Wil je hier meer over leren? Schrijf je in voor onze exclusieve live online seminar: Spreken als TED, motiveren & inspireren. Vrijdag 18/12 van 13u13 tot 16u!.

0 responses on "Hoe motiveer je een team online voor het nieuwe jaar?"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech