Hoe spreken voor een groep?

Van alle angsten is glossophobie één van de meest universele. Want zowat driekwart van de mensheid heeft er last van: angst om te spreken voor een groep. Die angst komt in veel verschillende vormen. Misschien ken jij één van de milde vormen, namelijk: de indruk dat letterlijk niemand naar jou aan het luisteren is. Maar als je ernstige glossophobie hebt, dan kan spreken voor een publiek aanvoelen als een beetje sterven. Daarom in deze blog alvast drie eenvoudige remedies om deze universele angst te overmeesteren.

In deze hypercommunicatieve tijd, mag je de angst om het woord te durven nemen voor een groep gerust een serieuze handicap noemen. Wie niet naar buiten durft komen met wat hij of zij te zeggen heeft, zou wel eens kunnen verdrinken in het overaanbod. Maar we zijn niet allemaal opgegroeid met het gezonde zelfvertrouwen dat charismatische sprekers als een Obama, of een Steve Jobs, lijkt te typeren. Toch hoef jij je gebrek aan zelfvertrouwen niet weg te steken achter een overdaad aan slides (je weet wel: alles om maar geen ogen op jou gericht te weten…). Dit zijn 3 gouden remedies tegen glossophobie. Liefst te gebruiken in combinatie met elkaar!

Spreektip 1: It’s not about you, it’s about them

Wanneer de stresshormonen cortisol en adrenaline door je lijf gieren, zou je het soms kunnen vergeten, maar de mensen in het publiek zijn niet in de eerste plaats gekomen om jouw outfit, je lichaam of de klank van je stem te bestuderen. Nee: ze zijn daar in de eerste plaats omdat ze iets hopen te leren of op te steken van jou. Maak dus vanaf seconde 1 aan je publiek duidelijk wat jouw verhaal of je boodschap voor hen kan betekenen. Je mag daarbij gerust ambitieus uit de hoek komen. Professionele sprekers weten immers: “A story is a promise”. Het begin van de betrokkenheid van je publiek is dus de belofte die je aan hen durft te maken. Een simpel truukje is ook om vooraf een praatje te maken met de aanwezigen en even te peilen naar hun verwachtingen zodat je bij het begin van je presentatie kan inspelen op hun uitspraken of ideeën.

WIL JE HIER MEER OVER LEREN?

Spreektip 2: Maak gebruik van speakers honeymoon

Precies omdat glossophobie zo’n universele angst is, zullen mensen je ook oprecht respecteren wanneer jij het woord neemt. Je trotseert dan immers de angst die zij maar al te goed kennen. Dat fenomeen noemt men “speakers honeymoon”. Want wat zij voelen is inderdaad een soort bewondering voor het lef dat jij tentoon spreidt, die grenst aan de verliefdheid van wittebroodsweken. In experimenten is gebleken dat de gemiddelde “speakers honeymoon” zo’n 7 minuten duurt. In die tijd heb je dus de gelegenheid om je publiek mee te trekken in je verhaal en ervoor te zorgen dat ze aandachtig blijven tot het einde! Maak gebruik van die kredietlijn!

Spreektip 3: Bepaal een duidelijk einddoel

Als ik vraag aan mensen wat hen het meeste stresseert bij een presentatie of een lezing dan is 1 van de vaakst gehoorde antwoorden: ik weet niet of het publiek wel begrepen heeft wat ik wil vertellen. Dat komt omdat de meeste sprekers ervan uit lijken te gaan dat een publiek aan het einde wel aan de slag kan met de conclusies en de argumenten die ze hebben gekregen. Niets is minder waar. Mensen willen aan het einde vooral antwoord op één belangrijke vraag en dat is: wat moeten we nu doen met deze informatie? Voor je begint aan je presentatie denk je dus best ook eens na over welke precieze stap jij mensen wil laten zetten met de info die je hen geeft. Dat zorgt ervoor dat jij niet hoeft te leven in onzekerheid of moet afsluiten met de slechtste conclusie ooit: “zijn er nog vragen”.

Omdat je bent blijven doorlezen tot het einde van deze blog geef ik je graag ook nog een extra tip mee! Stress om te spreken voor een publiek zorgt ook voor een hoop lichamelijke ongemakken door de toename van stresshormonen in je lichaam. Een droge mond en een versnelde ademnhaling zijn er daar twee van. Om die droge mond tegen te gaan kan je 5 minuutjes voor je het woord krijgt, een muntje onder je tong leggen en dat rustig laten smelten. Dat muntje zal je speekselklieren activeren en ervoor zorgen dat je geen plaktong krijgt. Als je toch problemen krijgt van een droge mond onderweg, zorg dan dat je een glas water bij de hand hebt en durf een pauze nemen om ervan te drinken. Het geeft je tegelijkertijd ook een welgekomen denkpauze.

WIL JE HIER MEER OVER WETEN?

 

 

19 april 2021

0 responses on "Hoe spreken voor een groep?"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech