In de greep van een lightpsychopaat

Waaraan denkt u bij het woord “psychopaat”? Waarschijnlijk beeldt u zich nu een seriemoordenaar in, of een slechterik uit een film, boek of TV-serie. Maar wist u dat er ook lightpsychopaten bestaan? Die moorden weliswaar niet en doen zich voor als doodgewone mensen, maar ze hebben wel een even destructief effect op hun omgeving. Misschien stelt u zich wel eens vragen over uw bemoeizieke buur, of uw dictatoriale teamchef, of die (ex)-partner die u het bloed van onder uw nagels halen? In hun nieuwe boek onthullen auteurs Bart Renaer en Ana-Magdalena Zainea hoe u lightpsychopaten kan herkennen, waartoe ze allemaal in staat zijn en hoe u zich ertegen kan wapenen.

Kom GRATIS naar de boekvoorstelling!

Waarom lightpsychopaten een verborgen fenomeen zijn

Een burenruzie, een vechtscheiding, pestgedrag op het werk: er zit dikwijls meer achter dan je op het eerste zicht vermoedt. Lightpsychopaten bestaan wel degelijk en hun impact is groter dan je denkt. Hun werkwijze is simpel: ze manipuleren alledaagse situaties om anderen te vernietigen. Het is bijvoorbeeld de ex-partner die je in een slecht daglicht zet bij je eigen familie of je kinderen, of het is de baas die je te kijk zet voor je collega’s, of het is die buur die je haag beschadigt omdat hij het niet eens is met de perceelgrens. Wat de concrete situatie ook is: wie prooi wordt van een lightpsychopaat komt in een neerwaartse spiraal terecht. En toch is er ook hoop. Je hoeft het namelijk niet zomaar te ondergaan!

Zin om zelf een boek te schrijven?

Auteurs Bart Renaer en Ana-Magdalena Zainea bouwen voort op het werk van Jan Storms, die het fenomeen van vernietigende individuen en hun psychologische impact in relaties eerder beschreef. Want vergis je niet: volgens Storms is 5% van alle mensen psychopaat. Renaer ontdekte aanvankelijk via zijn werk met kinderen in vechtscheidingen, heel wat gelijkenissen met wat Storms beschreef. Dat zette hem aan om het fenomeen te onderzoeken samen met Ana-Magdalena Zainea. Gaandeweg zagen ze tijdens dit onderzoek de verhalen van heel wat mensen die ze begeleiden in hun eigen coachingpraktijk in een nieuw licht. Maar ook gebeurtenissen uit hun eigen leven, kregen plots een nieuwe betekenis.

In dit nieuwe boek geven Renaer en Zainea een overzicht van de kenmerken waaraan je een lightpsychopaat kan herkennen. Maar daarnaast besteden ze vooral veel aandacht aan strategieën om jezelf te beschermen tegen hun vernietigende invloed. Met beklijvende, herkenbare verhalen uit hun eigen praktijk, schetsen ze heel precies hoe lightpsychopaten te werk gaan. Elke omgeving, situatie of relatie waarbij machtsrelaties een rol spelen, zijn namelijk ideale kweekvijvers voor dit soort mensen. En laten we nu net in een wereld leven waar heel veel relaties, professionele en andere, gebaseerd zijn op hiërarchie, status en macht.

“In de greep van een lightpsychopaat” verschijnt op 1 december 2018 bij Witsand Uitgevers. Prijs: 19,90€. Op 1 december kan u GRATIS de boekvoorstelling bijwonen in Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen, Lange Winkelhaakstraat 26 (vlakbij het centraal station)!

0 responses on "In de greep van een lightpsychopaat"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech