Waarom inspiratie je overvalt?

3 gouden tips om jouw inspiratie te doen renderen!

Het is jou misschien ook wel eens overkomen dat je iets meemaakt en denkt: “Daar wil ik over schrijven, deze ervaring wil ik met de wereld delen.” Je hebt een bevlogen moment en wil dat niet verloren laten gaan. Misschien maak je vluchtig al een paar notities of spreek je iets in op je smartphone om het idee vast te leggen. Maar voor je het weet gaat de sleur van de dagelijkse routine met jou aan de haal en geraakt dat briljante idee ondergesneeuwd en geraakt die passionele goesting totaal uitgeblust. Wat kan je dan best doen met die inspiratie?

inspiratiebeeld

Inspiratie overvalt je op de onmogelijkste momenten. Wanneer je de afwas doet, of aan het strijken bent, of misschien wel terwijl je bezig bent aan het meest geestesdodende stuk van je job. Ineens is het daar: dat geweldige idee voor een nieuw product, die prachtige openingszin voor een verhaal, die leuke inval om dat project waar je al maanden op zwoegt uit het slop te halen. Wel, hier is nieuws: dat het precies op zo’n moment gebeurt, is geen toeval! Het is namelijk omdat je brein een schijnbare rust ervaart dat het gebruik maakt van die tijd en die ruimte om nieuwe verbindingen te leggen. Hier volgen 3 tips om die rust zelf te creëren!

 

  • Inspiratietip 1: Nieuw is geen norm.

Creativiteit en inspiratie worden dikwijls verward met het vermogen om “nieuwe” dingen te creëren. Maar als je op jacht gaat naar “nieuw”, kom je vaak van een kale reis terug. Je zal al snel op dat stemmetje botsen dat je influistert: “Daar komt toch niemand voor buiten, denk je nu echt dat mensen daarop zitten te wachten?” Dat is dus vreemd, vermits echte inspiratie en creativiteit schuilen in het verbinden van dingen die al lang bestaan. Het is precies de combinatie van (bestaande) ideeën die kan leiden tot een origineel perspectief op dingen. Daarom is “nieuw” geen goede maatstaf om de impact van jouw idee in te schatten, maar “origineel” des te meer.

 

Wil je ermee aan de slag? Wij helpen jou!

 

  • Inspiratietip 2: Laat het oordeel los

Wanneer je geïnspireerd geraakt, ben je al snel bezig met de “waarde” van je idee af te wegen. Als je een boek wil schrijven, hoop je meteen om een bestseller te maken. Wanneer je een nieuw product wil lanceren, dan droom je van duizenden klanten die staan te dringen om bij jou te kopen. Dat is goed, dat heet “ambitie”. En zonder ambitie is een idee dikwijls niet meer dan een ongerealiseerde droom. Waar je voor moet uitkijken is dat die ambitie meteen een politie-agent wordt die de uitvoering van het idee wil controleren en rentabiliseren. Want dan komt je resultaat er nooit. Het is immers waarschijnlijk dat jij er geen idee van hebt, hoe mensen met jouw ideeën aan de slag zullen gaan. Word dus niet ongelukkig als je niet meteen de resultaten hebt die jij droomt.

 

  • Inspiratietip 3: Ontkoppel

Je brein is als een speels hondje. Het is altijd op zoek naar manieren om zich te amuseren, ook als jij je verveelt. Vooral als jij je verveelt! Daarom duiken ideeën ook op tijdens routineklussen, of op momenten dat je lichaam als het ware op automatische piloot staat. Je kan dat echter ook programmeren, door jezelf de tijd te geven om tot rust te komen. Niet moeten nadenken over “wat gaan we eten vandaag”, “hoe ziet de planning eruit” en “wat wordt er van mij verwacht vandaag”, zijn al drie belangrijke barrières die je zelf uit de weg kan ruimen. Als je dat dan nog eens doet in een omgeving waar je nieuwe indrukken opdoet, dan geraakt je brein ook nog eens gestimuleerd om nieuwe verbindingen te maken. Want wist je dat de kleur groen (in al zijn schakeringen) en wijdse vergezichten precies dàt vernieuwende en dus rustgevende effect hebben op een mens?

 

Wil je het effect van een echt creatief bad ervaren? Laat je dan meevoeren in nieuwe indrukken en ruimte om te experimenteren tijdens onze inspiratieweek.

0 responses on "Waarom inspiratie je overvalt?"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech