Waarom jij een boek moet schrijven?

Onlangs hield ik een poll op LinkedIn rond de vraag: “Heb je er ooit aan gedacht een boek te schrijven? En waarom heb je het niet gedaan?” De meest voorkomende reden blijkt te zijn: “Wie zit er op mijn werk te wachten”. Dat is begrijpelijk, want er wordt heel wat moeite gedaan om aspirant auteurs te ontmoedigen. Toch bestaan er 3 goede redenen om wél aan je boek te beginnen!

 

Niet zo lang geleden stond het nog in de krant: door corona worden uitgeverijen zowat overspoeld met manuscripten. Uitgevers riepen in het artikel eigenlijk mensen op om te stoppen met schrijven, of toch op zijn minst met hen spontaan manuscripten op te sturen. Voor een bedrijf dat leeft van het ontdekken van talenten lijkt dat nogal een rare strategie. Los daarvan zal het je als aspirant-auteur wellicht de moed in de schoenen doen zinken. Het idee alleen al dat het manuscript waar jij zo hard op gezwoegd hebt, terecht komt op een berg andere schrijfsels waar een redacteur met een half oog de eerste zinnen van leest om te beslissen of dit wel de moeite waard is om er iets mee te doen… En toch hoef je niet te wanhopen, want in het nederlandse taalgebied worden elk jaar ruim 30 à 40.000 titels op de markt gebracht. Waarom zou er in dat gigantische aanbod geen plaats zijn voor jouw werk.

Nu hoor ik je al denken: “Ja, maar hoe gaat mijn boek ooit opvallen tussen dat gigantische aanbod?” Wel, ook dat mag je niet weerhouden om te beginnen schrijven en wel hierom.

Schrijftip 1) Mensen zijn altijd op zoek naar verhalen over andere mensen.

De voornaamste reden waarom mensen boeken lezen is omdat ze zich op de één of andere manier herkennen in het verhaal dat erin verteld wordt. Jij bent een mens, dus het verhaal dat je te vertellen hebt, zal andere mensen vast wel bekend in de oren klinken op één of ander vlak. Dat geldt zowel voor fictie als voor non-fictie en de herkenning kan zich dus op allerlei vlakken situeren: omdat ze zich herkennen in de gebeurtenissen, omdat ze meeleven met de emoties die je erin beschrijft, omdat ze met een gelijkaardig probleem af te rekenen kregen. Natuurlijk is wat jij wil schrijven relevant omdat het herkenbaar is voor andere mensen! Dat je nog niet weet voor wie jouw schrijfsels herkenbaar zijn, is een reden om er nieuwsgierig naar te worden. Kan je het daarmee eens zijn?

Schrijf eens een motivatiebrief aan jezelf!

Schrijftip 2) Schrijven zorgt ervoor dat je boodschap verspreid wordt

Je hebt niemands toelating nodig om te beginnen schrijven. Alleen die van jezelf. Jij wil een boodschap verspreiden, een inzicht meegeven, of een relevant verhaal vertellen. Dat is reden genoeg om te gaan zitten en te beginnen schrijven. Het is daarom ook leuk om voor jezelf eens een motivatiebrief te schrijven waarin je uitlegt waarom je aan het schrijven bent. Wanneer je dan twijfelt of op een dag de moed in de schoenen hebt zitten, kan je altijd eens terug naar die brief grijpen om jezelf weer in gang te krijgen. Onthou in elk geval: om te schrijven heb jij niemands toelating nodig en hoef je ook niet gevraagd te worden. Durf te creëren, want als je niet eens begint te schrijven zal je ook nooit gelezen kunnen worden. Het grote voordeel is dat je er door het neerschrijven van je verhaal voor zorgt dat mensen het kunnen ontdekken wanneer de tijd voor hen rijp is. Jij hoeft dus niet de hele tijd staan rond te roepen waar je mee bezig bent.

ZOEK JIJ BEGELEIDING OP MAAT?

Schrijftip 3) Schrijven geeft je geloofwaardigheid

Wanneer je naam op een boek staat, nemen mensen je pas echt serieus. Een boek maken betekent immers dat je hebt nagedacht over een bepaald onderwerp en dat je die gedachten ook op een duidelijke manier op papier hebt gekregen. Die prestatie alleen al zorgt ervoor dat mensen respect zullen hebben voor je inspanning en je geloofwaardigheid alleen maar vergroot. Een prachtige bijwerking daarvan is dat lezers, wanneer ze een boek leuk vinden of het hen getroffen heeft, ook graag vertellen over dat werk aan anderen. Op die manier wordt wat je schrijft dus een geweldig reputatie-instrument.

Waar wacht je op? Wat wel in die artikels over de noodkreet van uitgevers stond was: laat jezelf begeleiden. Doe een cursus, of zoek een goede redacteur. Daar kunnen we je altijd mee helpen!

17 mei 2021

0 responses on "Waarom jij een boek moet schrijven?"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech