Waarom stress goed is voor sprekers!

Daar sta je dan: je hebt minutieus voorbereid wat je wil zeggen, je hebt lang gewerkt aan het verzamelen van informatie, je hebt toegeleefd naar het moment dat jij het woord zou krijgen en dan…klap je dicht. Maar wat gebeurt er? Je voelt misschien je lichaamstemperatuur stijgen, of je voelt je hart kloppen in je keel en seconden lijken ineens uren te duren. Geen paniek: het is een klassieke stressreactie. Je hebt nu de keuze: vluchten of blijven. Liefst van al zou je waarschijnlijk vluchten. Hier volgen een paar tips om te zorgen dat je blijft én scoort!

Ik herinner me nog goed mijn eerste TEDX-speech. 500 mensen hoorden hoe ik aangekondigd werd als een “humorexpert met meer dan 30 jaar ervaring”. De presentator vroeg en kreeg een warm applaus, maar terwijl ik de trap naar het podium opliep, struikelde ik bijna omdat mijn benen niet helemaal leken te gehoorzamen. Gelukkig viel ik niet en wist ik na 30 jaar in het theater maar al te goed wat mij bijna deed vallen: de angst om niet te kunnen voldoen aan de verwachting van het publiek.  Toen ik uiteindelijk op de scène stond, haalde ik diep adem en nam een paar seconden de tijd om de zaal te bekijken. Pas op dat moment werd ik blij, want ik stond in de arena die ik zelf gekozen had! Ondertussen is de opname van die speech al meer dan twintigduizend keer bekeken. Als het een boek was geweest, was het al een bestseller. Is dat een succes? In mijn ogen wel. Was het de stress waard? Zeker en vast!

Wat er met je gebeurt als je stress voelt, is een lichamelijke reactie op een mentaal probleem. Want lichaam en geest werken altijd goed samen om ervoor te zorgen dat jij kan overleven. Mensen zijn immers in de eerste plaats overlevingsmachines. Hebben we in eerste instantie zin om te vluchten, dan is dat omdat we bang zijn dat we niet zullen overleven. Nochtans kan stress ook gezien worden als een positief signaal. Dankzij stresscoach Ariane Lievens, ontdekte ik een paar eenvoudige tips om ermee om te gaan.

Stresstip 1: Wees blij dat je de arena kan betreden!

Misschien ben jij bang voor kritiek? Bang voor mensen die lastige vragen zullen stellen, of word je geplaagd door twijfels over hoe je eruitziet? Wel, daar is een éénvoudige remedie tegen. Zoals het spreekwoord zegt: “de beste stuurlui staan aan wal”. Er zijn altijd mensen die het beter weten dan jij, maar er is goed nieuws over die mensen: zij hebben op dat moment het woord niet. Jij krijgt het moment in de arena en je moet weten dat 98% van de wereldbevolking in jouw plaats dezelfde stress zou voelen. Je krijgt dus krediet van de mensen die in het publiek zitten, omdat jij iets doet waar zij ook schrik voor zouden hebben! Bovendien is er deze geweldige quote van voormalig Amerikaans president Theodore Roosevelt.

the-man-in-the-arena2

Stresstip 2: Luister naar je lichaam!

Mentale stress zorgt voor de aanmaak van stresshormonen in je hoofd. Cortisol en adrenaline zijn daar de meest bekende van. Die zorgen ervoor dat je klaar bent om snel te reageren, je hart begint sneller te slaan, je spieren komen onder spanning en je waarneming wordt verscherpt. In principe ben je op die manier klaar om een sprintje te trekken en onderweg in volle snelheid obstakels te vermijden. Maar wat je brein doet, is eigenlijk niks meer of niks minder dan je klaar maken voor een topprestatie. Je verhoogde concentratie kan er namelijk ook voor zorgen dat je sneller kan denken en oplossingen vinden voor het geval je verdwaalt in de inhoud van je verhaal bijvoorbeeld.

Wil je hier zelf mee aan de slag?

Stresstip 2: Duw de stress niet weg!

We hebben de neiging om stress niet toe te laten in ons systeem. We worden streng voor onszelf en proberen het gevoel weg te duwen. Maar stress en wat het met je lichaam doet is juist een signaal dat wat je aan het doen bent heel belangrijk voor je is. Dat belang ligt dikwijls niet in het moment zelf, maar in wat je met het verhaal dat je brengt wil bereiken. Focus goed op die doelstellingen en gebruik de energie die de stress aan je lichaam geeft om te gaan voor wat echt belangrijk is.

Wil je er meer over weten? Kijk dan ook eens naar de lezing van Ariane Lievens hierover!

 

0 responses on "Waarom stress goed is voor sprekers!"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech