Waarom we lachen? Om te leren!

Lachen is gezond, maar nog veel meer ook. Als we lachen, leren we namelijk ook sneller én beter. Als jij je impact als spreker wil vergroten, kan je er dus maar beter voor zorgen dat je publiek zich amuseert. Weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Of ben jij 1 van die mensen die van zichzelf vindt dat hij/zij geen grap kan vertellen? Geen paniek: er bestaan een paar eenvoudige manieren om je gevoel voor humor aan te scherpen en te gebruiken.

Wanneer je lacht komt er een formidabel proces op gang in je brein: het lachen zelf zorgt ervoor dat al je zintuigen op scherp komen te staan. De beweging van je mondhoeken naar boven, zorgt er ook voor dat je oren meer ontvangen, dat je neus verder open komt te staan en dat je ogen groter worden! Bovendien komt er in je brein ook een aardige shot dopamine, endorfine en oxytocine vrij. Die hormonen bezorgen je een goed gevoel en zo komt beloont je brein jou dus voor een moment waarop je veel nieuwe signalen ontvangt. Lachen is dus een cadeautje dat de mens van de evolutie heeft meegekregen voor momenten waarop het brein nieuwe dingen ontdekt. Op die manier zijn lachen en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe brengen we mensen dan aan het lachen?

Humortip 1: Humor is herkenning

Herkenning is een belangrijke trigger voor de lach. Wanneer we een situatie horen vertellen die we ons perfect kunnen voorstellen, omdat we ze al eens gezien hebben of omdat we ze zelf al eens hebben meegemaakt, dan werkt dat sowieso op onze lachspieren. Een goede grap, is dus een grap die we letterlijk voor ons kunnen zien. Je kan daarvoor je toevlucht nemen tot een geestige tekening of een foto die alles uitlegt, maar je kan het ook zo vertellen dat het publiek als het ware de film van het verhaal voor zich ziet. Dat laatste heeft het voordeel dat iedereen er zijn eigen decor, personages en situaties bij kan fantaseren en dat het dus makkelijker is om er zich ook in te verplaatsen.

Ik wil meer leren hierover!

Humortip 2: Humor is nieuwsgierigheid

Als we lachen omdat we bijleren, is het kwestie om ook ruimte te maken voor dat leerproces. Dat wil niet zeggen dat je als verteller de wijsneus moet gaan uithangen. Integendeel! Humor die ons de les spelt, is al snel schoolmeesterhumor. Elk leerproces begint vanuit nieuwsgierigheid. Als verteller moet je die nieuwsgeirigheid durven prikkelen door ook zelf verwonderd te zijn over de situaties of de feiten waarover je vertelt. Dat betekent dat je je als verteller ook een beetje van de domme durft te houden, dat je met andere woorden de dingen even raar of vreemd vindt als jouw publiek. Een goede comedian zal altijd eerst met zichzelf lachen…

Humortip 3: Humor is omkering

Lachen is een emotionele reactie. Goede onderwerpen om mee te lachen zijn dan ook meestal dingen die ons ook echt raken, ze kunnen ons ergeren, verbazen, kwaad maken, verdrietig maken, etc…. Maar om ermee te kunnen lachen moet je dat effect ook kunnen omkeren. Je moet je dus kunnen verplaatsen in een situatie of een standpunt waarbij het je niet ergert, kwaad of verdrietig maakt, maar integendeel vrolijk stemt. Als je daarin slaagt ontdek je als vanzelf een geestige manier om erover te vertellen.

 

Wil je hier meer over leren? Check dan onze nieuwe online-cursus: Stand Up Comedy voor Beginners!

0 responses on "Waarom we lachen? Om te leren!"

Leave a Message

Gratis nieuwsbrief

Wil je niets missen van onze sprekers en trainingsdata? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips!


Direct aanmelden

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem dan contact met ons op.

Adres: Lemméstraat 16, 2018 Antwerpen
Tel: +32 3 455 17 03

Of op: info@inspiringspeech.be

Meer weten over ons privacybeleid? Je vindt het hier.

top
© Inspiring Speech